torsdag 15 april 2010

Vårstädning i hästskorabatten

Hästskorabatten

Hästskorabatten är en halvcirkelformad lång rabatt som sammanbinder fyra av träden i vår fruktträdgård. Vi anlade den i tre etapper, de två första under sommaren 2007 och den sista etappen året därpå. Förra året såg den riktigt trevlig ut, för att vara så ung. Rabatten innehåller ett trettiotal perenner som är tänkta att blomma i rosa, blått och gult, med inslag av vitt, under högsommaren.

Idag på eftermiddagen och kvällen vårstädade jag hästskorabatten. Löv och halvruttna äpplen förpassades till komposten, liksom nedklippta fjolårsstänglar. Enstaka ogräs som redan påbörjat försöken att invadera rabatten sorterades också bort. Fotot ovan visar första etappen av rabatten och man kan ana hur den andra etappen kröker bort åt höger. Det första äppelträdet (troligen Ribston) står till höger, precis utanför bilden. Trädet man ser stammen på är ett paradisäppelträd. Den stora ruggen ganska nära kameran är ett stånd med småblommiga ljusblå irisar. Det gröna som skymtar en bit bort är vit nordisk stormhatt. Det var den första växten som blommade förra året, egentligen lite innan vi hade tänkt att rabatten skulle blomma.

De flesta växterna i rabatten visade åtminstone någon form av liv idag. Det ska bli spännande att se hur de utvecklas i år. Rabatten är ju ännu inte fullvuxen, och vi kommer säkert behöva komplettera eller flytta även i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar