måndag 19 april 2010

Rabatten vid altanen

Idag ägnade jag två timmar åt att vårstäda rabatten vid altanen. Tiden går fort när man är ute i trädgården och har roligt, och det var inte förrän jag kom in som jag såg att det var hög tid att börja laga middag. Rabatten vid altanen ligger egentligen utmed gamla huset. Den vetter mot väster, men har nya huset i vinkel åt söder så det inre hörnet nås av solen endast en stund på kvällen. Det är svårt att fota den på ett sätt som gör den rättvisa nu när inget växer något vidare, så idag får vi nöja oss med detaljstudier av några arter.

Ådernäva För några år sedan planterade vi en ådernäva (Geranium versicolor) här. Den är vit med röda streck, så på håll ser den snarare rosa ut. Plantan växte till sig mycket snabbt och har villigt frösått sig i rabatten. Den lilla plantan på bilden är en sådan från förra året.

Riddarsporre När vi flyttade hit växte det två riddarsporrar i rabatten. Den här får mörka, nästan lila blommor. Den växte i skuggan av en del andra växter, så till förra året flyttade vi den och nu mår den mycket bättre. Det är så inspirerande att se de här små femcentimetersskotten titta upp!

Buskpion Mitt i rabatten står la pièce de resistence, den stora buskionen (Paeonia suffruticosa). Den är säkert två meter hög och lika bred. Just nu ser man bara knoppar, men någon gång i början av juni kommer de vita blommorna med lite rött i mitten, stora som assietter. Det är utan tvekan en av favoriterna i trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar