onsdag 30 juni 2010

Hostarabatten

Efter några dagars rofyllt midsommarfirande är vi tillbaka i trädgården. Det har inte regnat på flera dagar och temperaturen är en bra bit över 20-strecket. Då känns det naturligt att begränsa arbetsinsatsen till att rensa rabatten på norrsidan av huset, där det är skugga. När vi flyttade hit fanns det en välklippt och i och för sig trevlig vit spireahäck utmed hela norra sidan av huset. Den kändes dock inte särskilt rolig, och vi ville hellre göra det lite mer luftigt. Därför grävde vi bort den och planterade hostor istället. Numera går alltså norra rabatten under namnet Hostarabatten.

Hosta är det latinska namnet på den växt som på svenska kallas funkia. Båda namnen förekommer i svenska tidningar och böcker. Man odlar hostor främst för bladens skull, även om de små lila blommarna som snart kommer också är helt okej. Det finns en uppsjö av namnsorter och i vår rabatt hittar man bl.a. Halcyon, Krossa Regal, Twilight och Minute Man.

Hostarabatten

Hosta trivs bra i skugga men kommer upp ganska sent på säsongen. För att rabatten ska se tilltalande ut även under våren har vi planterat krokus och balkansippor mellan hostorna. Man kan se lite överblivna blad av dessa mellan de ståtliga hostorna. Det har bara tagit ett par år för dessa plantor att bli så här stora och fina, och det vita gruset bidrar till att göra entrégången välkomnande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar